Directorul de arta, in productia publicitara nu este in mod neaparat seful departamentului de art. In practica publicitara moderna directorul de arta lucreaza in tandem cu cel care se ocupa de imprimari. Echipa lucreaza in mod normal impreuna pentru a gasi noi concepte cunoascute si ca idei principale pentru comert, mailuri, brosuri sau alte productii publicitare, iar cel care se ocupa de imprimare poate sugera apropieri vizuale sau estetice. Fiecare persoana primeste de obicei cu placere sugestiile si crticile constructive de la cailalti. Ideal, textul si partea vizuala ar trebui sa nu se saboteze reciproc ci sa contribuie cat mai bine la transmiterea mesajului.
Un art director trebuie sa aiba, ca si copywriter-ul, cunostinte de marketing si psihologie, sa fie capabil sa gaseasca un concept creativ impreuna cu partenerul sau de echipa si sa nu fie un simplu executant al ideilor copywriter-ului.
Pentru orice art director este elementar sa posede cunostinte minime de design, compozitie, culoare, lumina, forma, simbol, miscare, ritm, teoria perceptiei vizuale, typography etc. De aceea, majoritatea art directorilor din România au terminat o facultate de arte (pictura, design, etc.) sau arhitectura. Simpla cunoastere a acestor elemente nu este insa suficienta. Putem vorbi de o categorie speciala de art directori, si anume “artistii”. Ei pot fi foarte usor recunoscuti, deoarece realizeaza reclame foarte pretentioase din punct de vedere vizual, dar care nu au absolut nici o legatura cu produsul sau marca si ignora functiile de baza ale unei reclame, care sunt acelea de a persuada, de a convinge consumatorul sa aleaga un anumit produs si nu altul, sa prefere o anumita marca si nu alta.
De asemenea, art directorii trebuie sa aiba o cultura de advertising. In lipsa unor scoli de art directing in România, cunostintele generale de advertising si publicitate, studierea reclamelor si a altor produse publicitare realizate de agentiile cu traditie si renume te pot ajuta mult in realizarea unei machete. Din pacate, daca in România putem vorbi de o crestere vizibila a calitatii copywinting-ului, nu acelasi lucru putem spune despre artdirecting.
In ceea ce priveste art directing-ul, trebuie facuta o delimitare clara intre: art director, grafic designer, ilustrator si DTP-ist. in timp ce art director-ul este responsabil cu gasirea conceptului creativ si realizarea machetei propriu zise, un grafic designer declina pe diferite tipuri de materiale - brosuri, postere si alte materiale promotionale - conceptul realizat de art director. Ilustratorul se ocupa cu realizarea, la solicitarea art directorului, de vizualuri nonfotografice, desene sau schite. DTP-istul se ocupa de pregatirea machetei in forma finala, pentru a fi gata de tipar.
Un bun director de arta trebuie sa poate judeca corect desenele grafice si sa aiba cunostinte tehnice de productie. Poate sa nu fie necesar ca directorul de arta sa produca layout-uri sau nici macar sa fie capabil sa deseneze, acum ca aproape toata munca se face pe calculator.