Principiile ce stau la baza procesului de creatie

Principiile ce stau la baza procesului de creatie

1_16In domeniul creatiei publicitare nu exista o  teorie a creativitatii, ci doar unele principii ce trebuie respectate si cateva metode care pot fi folosite. Majoritatea specialistilor considera ca in domeniul comunicatiei publicitare, crearea ideilor nu se realizeaza pe baza unui proces deductiv ce s-ar putea incadra in etape bine definite. Are loc un proces de inductie ce faforizeaza descoperirea celor mai bune idei, caracteristici, atat prin etape active de actiune cat si prin perioade de inactivitate.

Procesul de creatie publicitara se bazeaza mai ales pe ideea ca publicitatea este utilizata nu pentru a genera placere sau pentru a crea o opera artistica, ci mai ales pentru a comunica un element ce determina cumpararea unui produs/serviciu. 

Finalitatea acestui proces este conditionata de respectarea urmatoarelor principii: 

  • Intai se creaza  strategie apoi se trece la faza de creatie.
  • Rolul anuntului publicitar nu e de a evidentia un produs sau o marca de produs, ci de a oferi o motivatie pentru cumpararea lui.
  • Este de evitat ca un anunt publicitar sa contina simultan doua mesaje. 
  • Problema specialistilor in creatia publicitara e cum sa atraga publicul si cum sa comunice un mesaj publicitar, in aceasta privinta osciland intre doua viziuni opuse: cea artistica si cea comerciala: 
  • Adeptii viziunii artistice au tendinta de a comunica mesajul publicitar bazat pe originalitate si creatie artistica pentru a atrage atentia publicului si a face un anumit produs mai solicitat.
  • Adeptii viziunii comerciale se orienteaza potrivit opticii vanzarilor axata pe expunerea argumentelor cu privire la produs. Ei cauta sa stimuleze curiozitatea publicului pentru a atrage atentia si sa expuna argumentele ce pot face produsul mai dorit. 
  • Metodele moderne de creatie publicitara pornesc de la numeroase elemente psihologice pentru a ajunge mai intai la ideea publicitara si apoi la anuntul publicitar. in mod practic, un creator de publicitate isi concepe activitatea luand in considerare atat nevoile, cat si manifestarile comportamentale ale consumatorilor pentru a deduce anuntul ce trebuie creat. 

Pentru a parcurge acest drum de la abstract la concret, respectiv de la ideea publicitara la anuntul publicitar, avem 3 etape:

  1. alegerea axului psihologic, etapa ce corespunde unui proces de reflectie in cadrul caruia, tinandu-se cont de nevoile, motivatiile si atitudinile consumatorilor vizate de campania publicitara, se alege elementul psihologic asupra caruia trebuie actionat astfel incat mecanismul de cumparare sa se declanseze
  2. crearea conceptului de comunicare, faza a imaginatiei creative, ce consta in elaborarea unor concepte ce vor incerca sa evoce suficient de puternic satisfactiile aferente motivatiilor alese in etapa anterioara
  3. formarea unei scheme de transmitere a mesajului publicitar, faza de creatie artistica ce pleaca de la conceptul central, creat in etapa anterioara 

Mixul de  marketing este un concept cheie in publicitate. Mixul de marketing este alcatuit din patru elemente de baza numite cele patru P-uri. Primul P este reprezentat de produs, al doilea de pret, al treilea de loc (place) si al patrulea de promovare.