Reclamele in afaceri sunt o forma de comunicare a marchetingului folosita pentru a incuraja, convinge sau manipula vizitatorii, ascultatorii sau uneori un grup specific care sa realizeze anumite actiuni. Cel mai frecvent rezultatul dorit este acela de a conduce comportamentul cumparatorului in legatura cu o oferta speciala, o idee politica sau o reclama ideologica. Acest tip de munca apartine unei categorii numita influenta afectiva.
In latina, ad vertere insemna a intoarce. Scopul unei reclame este acela de a asigra angajatii si grupurile tinta ca o companie are succes. Mesajele din reclame sunt platite in mod normal de sponsori si vazute prin diverse miloace media inclusiv revizte, ziare, reclame TV, radio, reclame outdoor sau mail, precum si bloguri, websote-uri sau mesaje text.
Publicitatea se ocupa cu promovarea bunurilor, serviciilor, companiilor si ideilor, de cele mai multe ori prin mesaje platite. Scopul direct ale acestor mesaje este stimularea dorintelor clientilor potentiali, si formarea asociatiilor pozitive in legatura cu produsul sau compania promovata, scop care este atins prin folosinta metodelor de manipulare psihologica mai mult sau mai putin subtile.
Vanzatorii vad reclama ca o parte constituenta a strategiei generice de promovare a acestora. Alte componente ale promovarii sunt marcile, relatiile publice, vanzarile personale si promovarea de vanzari.
Publicitatea de convingere devine tot mai importanta pe masura ce concurenta se intensifica. In aceasta situatie, obiectivul firmei este acela de a crea o cerere selectiva. De pilda, cand aparatele cu CD au fost acceptate de marea masa a consumatorilor, Sony a incercat sa-i convinga pe acestia ca marca sa oferea cel mai bun raport calitate-pret. Publicitatea de convingere s-a transformat partial in publicitate comparativa, prin care o firma isi compara direct sau indirect produsul cu unul sau mai multe produse ale altor firme. Unul dintre cei mai frecventi utilizatori ai publicitatii comparative se gasesc in industria automobilelor.
Reclamele cauta de obicei sa genereze un consum crescut al produselor lor sau ale serviciilor ceea ce implica asocierea numelui unui produs sau imaginea unor calitati in mintile consumatorilor.