Textul in productia publicitara

Textul in productia publicitara

1_13Unul din cele mai importante elemente intr-o reclama este textul si tipografia. Acestea au importanta atat in publicitatea printata cat si in media. Tipografia este arta crearii si aranjari textului intr-o maniera vizuala. Cu toate reclamele plasate in fata clientului este important ca designul sa fie folosit in asa maniera incat sa atraga atentia cititorilor si sa le dea posibilitatea sa inteleaga mesajul.

Privit intr-un mod general, procesul de gasire a vizualului urmeaza stabilirii conceptului creativ si gasirii unui titlu. Dar exista si cazuri in care tittul rezulta din ideea de vizual.
O reclama cuprinde o serie de elemente: titlu, bloc principal de text, slogan, sigla, imagine. Aranjarea lor duce la crearea unei machete (engl. Layout). Termenul inseamna: (1) designul complet al reclamei, compozitia; (2) realizarea lui fizica, concreta, pentru tiparitura de proba.

Un vizual de impact
Scopul oricarei reclame este sa fie memorabila. Ceea ce devine din ce in ce mai complicat. Nu poti vinde consumatorilor daca nu le atragi atentia. Iar imaginea are rol de magnet. Bineinteles, uneori doar imaginea nu poate spune totul. Combinata cu un bun headline poate crea impactul dorit. 
Uneori imaginea face cat a mie de cuvinte, dar ea trebuie sa se integraze intr-un intreg. Sa raspunde pozitionarii produsului si conceptului creativ. Iar folosirea unei imagini socante in mod gratuit, fara legatura cu produsul, poate face mai mult rau dacat bine. 
Sa nu omitem ca exista si nenumarate reclame de impact unde imaginea este absenta, iar textul face totul.
Pentru a fi eficace, o reclama trebuie sa fie vizibila. Ceea ce tine de expunerea media, de atingerea publicului tinta vizat.

Principiile de baza ale design-ului
Unitatea. Reclama trebuie sa convinga ca intreg. Daca partile atat de diferite ale unei reclame nu se leaga intre ele, efectul este confuzant.

Armonia. Elementele unei reclame trebuie sa fie compatibile. Procesul este similar stilului de a te imbraca: te asortezi sau nu.

Succesiunea. Elementele necesita o aranjare care sa ajuta citirea de la coltul stanga sus la cel din dreapta jos. Succesiunea poate ajuta ochiul privitorului sa parcurga toate elementele. Clasice sunt aranjarile in forma de “Z” sau “S”.

Accentul. Cade de regula pe un element care trebuie privilegiat in raport cu celelalte. Nu totul poate fi la fel de important. Prezentarea elementelor in egala masura, poate crea o reclama plata.

Contrastul. Varietatea de dimensiuni, forme si culori ajuta reclama sa iasa din obisnuit. Un bun contrast poate face layout-ul mai interesant.

Echilibrul. Presupune existenta unor elemente de marime si forma egala in partea stanga si in cea dreapta. O asemenea simetrie creeaza stabilitate dar poate lasa si o impresie de lipsa de imaginatie. 

Dimensiunea fontului, culoarea si lungimea liniilor sunt elemente care trebuie luate in considerare. Textul trebuie sa fie lizibil si sa atraga din punct de vedere visual.